Cascada Cailor

Cascada Cailor

IMG_0463

Ca un fel de relaxare după un traseu cum a fost vf. Pietrosu, a doua zi am ales Mocăniţa. Şi abia a treia zi m-am aventurat la alt traseu cum e Cascada Cailor, de oarece nu am vrut să urc cu telescaunul, ci cu telepiciorele. Şi nu mi-a părut rău deloc, mişcarea fiindu-mi benefică. Nu mai zic de priveliştea de o parte şi de alta a părtiei de pe sub telescaun pe care am urcat. Munţii, pădurea şi staţiunea, văzută de acolo de sus, erau magnifice. Din nou aveam noroc. Soarele era deja sus când am plecat de la baza Complexului Turistic Borşa şi a fost cu mine de altfel toată ziua. În timpul urcuşului m-am amuzat de doi bătrâni care traversau cu telescaunul şi care făceau aluzii la echipa mea. Erau simpatici, dar cu siguranţă nu aş fi vrut să fiu în locul lor, chiar dacă efortul fizic pe care l-am depus la urcare m-a cam obosit ce-i drept. Pârtia fiind aproape verticală. Numai nebunii şi o altă echipă de tineri cu ATV-urile, ce se mai aventurau astfel.

IMG928

Odată ajunsă deasupra pe platou, simţeam cum mintea mi s-a golit de  gânduri, putând să mă bucur ca un copil de frumuseţile naturii. Pentru cei lipsiţi de antrenament, este necesar de făcut un program după cel  al telescaunelor. Acesta coboară de sus până la orele 17 şi niciodată nu pleacă fără 10, 15 persoane, aşa că mare atenţie, dacă nu aveţi în plan să coborâţi la picior. Dacă timpul este chibzuit bine, nu veţi avea probleme. De la baza de sus a telescaunelor, am urmărit poteca către pădure, unde se bifurcă. Cea de la dreapta coboară prin pădure spre Cascada Cailor, iar cea care înainteză dreaptă, urcă spre platoul Ştiol. Am ales-o pe cea din dreapta şi am coborât circa 20 min. până la Cascada, drum lejer care te lasă să admiri în voie peisajul şi să ghiceşti prin desişul pădurii de conifere spectacolul Cascadei. La un moment dat, cărarea iese din pădure şi coboară pe coama muntelui oferind Cascada în toată splendoarea sa.

IMG_0463

Cascada Cailor este una dintre cele mai atrăgătoare obiective turistice din m-ţii Rodnei, fiind cea mai înaltă cădere de apă din ţară de circa 90 m. Apa este rezultatul zăpezilor topite şi a ploilor de peste an, adunate într-un circ glaciar pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, de unde se prăbuşeşte în jos, formând minunatul spectacol.

Denumirea acestei minunate opere de artă, se trage de la o legendă, care spune că localnicii obişnuiau  să-şi lase hergheliile de cai la păscut pe platoul Rezervaţiei, unde ursul ataca destul de des. Astfel se făcea că într-o noapte, pe o furtună năprasnică, acesta atacă din nou, încolţind animalele, obligându-le să sară în gol cu sutele. De atunci localnicii au dat denumirea de Cascada Cailor. Astfel şi muntele din apropiere devenind Muntele Cailor. Circul glaciar devine şi el Podul Cailor, iar pârâul ce se coboară în vale Izvorul Cailor.

IMG_0473

Toată această încărcătură legendară, împreună cu frumuseţea pe care natura a înlesnit-o, pentru a bucura ochiul omului, face ca anual mii de turişti să viziteze locurile acestea absolut minunate, făcându-i să-şi dorească să revie. Nu exagerez, dar am petrecut acolo privind şi admirând, făcând poze şi chiar stând tolănită într-o poiană din apropiere vreo două ore, excluzând timpul de venire şi întorcere. A fost minunat, liniştitor şi am simţit o încărcătură energetică maximă. La plecare, din când în când m-am oprit privind înapoi la frumuseţea  cascadei care se pierdea între brazii pădurii dese cu tot cu zgomot. Vă întrebaţi dacă am plecat spre cazare, răspunsul este, nu.

IMG927

IMG921

Am mers până la bifurcaţia cărării de la baza platoului de sus, după care am urmărit marcajul traseului spre platoul Ştiol. Ajunsă acolo, am ales un alt drum, de această dată spre stânga şi acesta marcat, făcând un mic traseu de creastă. A fost ceva absolut minunat! Privelişti de vis, bucurând ochiul, aer proaspăt, energie, plăcere şi multă, multă bucurie.

M-am întors târziu, ajungând la pensiune pe înserate, abia putând desluşi drumul de întuneric. Am luat cina aşa târziu cum era, timp în care  ne-am povestit unul altuia din echipă, încă o dată frumuseţile văzute. Undeva pe la 11-30 am reuşit să spargem gaşca şi să mergem la culcare. Pe curând!

Reclame

16 răspunsuri la „Cascada Cailor

  1. Am fost la tinerețe unul ce iubea muntele. Vara plecam în concediu la munte, iarna la mare. Acum din păcate nu mai pot merge atât din cauza dificultăți de mișcare dar mai ales datorita unor cauze financiare. Îmi aduc aminte că mergeam cu trenul și corturile în rucsac în turul Moldovei într-un an, în Banat în alt am și așa am colindat România. Mulțumesc celor ce fac cu astfel de site-uri ca al tău să reînvie amintirile tinereții!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s