Vf. Pietrosu

Vf, Pietrosu (2303 m.)

1176359_506684359413816_1893891346_n

Deşi am reuşit anul trecut să ajung în munţii Rodnei, din lipsă de timp, n-am mai apucat să scriu nici un articol pe blog deaspre asta. Aşadar, iată-mă acum căutând în cămaruţele minţii, amintiri frumoase despre aceşti minunaţi munţi. În articolele trecute, am reuşit în schimb, să postez  câte ceva despre această călătorie. Şi anume despre Turbăria din Poiana Stampei, descoperită în drum spre Maramureş,  şi despre Mocăniţă, unul din punctele turistice foarte cunoscute din această zonă. De fapt, capul listei cu  obiectivele turistice din Maramureş, pe care mi-am încropito, era un vis mai vechi, Vf. Pietrosu.

După un drum lung, dar plăcut, de la Suceava la Borşa, unde m-am şi cazat, am despachetat căt de repede am putut, luând o gustare rapidă, ca să nu pierd sub lăsarea nopţii o plimbare prin împrejurimi. Ţin să menţionez, că pensiunea la care m-am cazat, este una cât se poate de modestă. Camere curate şi spaţioase, cu baie proprie.  Posibilitatea de-a lua masa într-o sală special amenajată, unde să-ţi găteşti gustările ca acasă. Afară terasă, un foişor şi un mic spaţiu de joacă pentru copii. Convenabil, nu? Unde mai pui că preţul de 50 lei, e chiar foarte ok!

IMG930

IMG_0135

După plimbărică şi gura de aer proaspătă de munte, o poză, două, făcute la un schit găsit în apropiere la întorcere, am adormit mulţumită. Urma o zi mare, un traseu de 2303 m.  aşa că aveam nevoie de odihnă.

IMG_0126

A doua zi m-am tezit foarte devreme. Bagajele, echipamentul, dosarelul cu hărţi şi informaţii, erau pregătite. Am luat micul dejun în bucătăria pensiunii, timp în care am revizuit în minte traseul şi strictul necesar de care aveam nevoie. Eram pregătită. Mi-am strecurat carneţelul şi pixul lângă sticla cu apă din rucsac şi-am plecat. De menţionat că de la spitalul din Borşa, de la podul de beton şi până la schit, traseul poate fi parcurs cu maşina, scutind astfel mult din timp. Drumul nu este asfaltat pe tot parcursul dar e ok. Marcajele sunt vizibile până la schit, însă de acolo sunt două variante de a ajunge la următorul punct de reper şi anume Fortul lui Traian. Din întâmplare l-am ales pe cel mai puţin marcat, dar n-am regretat, deoarece am avut posibilitatea de-a  găsi afine şi a gusta pe săturate. Ajunsă la Fortul lui Traian, am constatat că pierdusem mai mult timp decât cel menţionat în informaţiile pe care le deţineam. Am decis să plec imediat, pentru a recupera din timpul pierdut.

Drumul spre Staţia Meteo era din ce în ce mai abrupt, făcându-mă să regret că am neglijat oarecum pregătirea fizică, dar am continuat să merg mai departe, luându-mi drept recompensă peisajul minunat pe care natura mi-l oferea. Pe traseu am întâlnit mai mulţi iubitori ai muntelui şi chiar şi un patruped, deşi existenţa acestora ca însoţitori nu prea sunt bineveniţi. Am încercat să rămân cu mult în urma acestora, deoarece câinele lor zgomotos şi chiar obraznic, îmi lăsa impresia că-mi pot lua adio de la marmote şi a turmelor de capre. După parcurgerea traseului lung şi obositor al serpentinelor abrupte, iată-mă ajunsă la Staţia Meteo. În timp ce am luat o gustărică, am admirat peisajul împrejurimilor încântătoare. Apoi am făcut câteva fotografii şi am plecat mai departe, bucuroasă  de bucata de traseu mai lejeră. Următorul popas fiind Lacul Iezer. Vestitul lac, cu forma hărţii ţării noastre. Abia aşteptam să-l văd!

IMG_0158

Spre surprinderea mea, traseul mi s-a părut mult mai uşor decât mă aşteptam, iar priveliştea era incredibil de frumoasă. Ziua însorită şi cerul limpede, a fost, trebuie să recunosc, un atu foarte important. Surpriză însă, de aproape lacul nu părea a nici un fel de hartă! Abia după ce am început să urc mai departe, începea ca harta să devină mai clară. Astfel, de câte ori oboseam, mă opream să privesc în jur şi să admir lacul, din ce în ce mai clar şi mai asemănător cu harta României.

IMG_0292

Ca să nu uit niciodată acele locuri, natura a făcut în aşa fel, să pot vedea şi o turmă de capre, care alergau speriate pe o culme de munte din apropiere. Peisajul te lăsa fără cuvinte. Vremea a fost de partea mea şi a echipei mele şi  ne-a lăsat să admirăm până în depărtare splendoarea acestor munţi minunaţi. Nici n-am simţit când am ajuns în vârf! M-am trezit deodată înaintea tuturor, mânată de curiozitate, admirând culmile golaşe colorate în mii de culori ale toamnei. Era ce-i drept foarte rece, dar de dragul peisajului, am stat mai mult de jumătate de oră pe vârf, făcând poze şi admirând măreţia naturii. Am mai gustat câte ceva de prin rucsacuri, împreună cu echipa mea de drumeţie şi cu ceilalţi muntomani care soseau din diferite părţi ale traseelor montane. A fost minunat când ne-am salutat, ca şi cum ne mai văzusem şi lăsând impresia că ne vom mai vedea.

IMG901

IMG_0283

IMG_0268

Am pornit spre bază, plină de energie, lăsându-mi echipa tot timpul la cinci minute în urmă. Aşa am reuşit să fac cunoştinţă cu o familie de marmote. Una dintre ele lăsându-se chiar fotografiată. Am făcut un mic popas în apropiere de Staţia Meteo, pentru a-mi aştepta echipa să le arăt şi lor minunatele fiinţe. Timp în care am notat câteva impresii.

IMG_0299

Ziua s-a terminat frumos, rămânând pe terasa pensiunii până târziu la o cană de ceai, la o vorbă cu echipa şi ceilalţi turişti sosiţi de curând. Imaginile din memorie şi baia caldă m-au trimis în sfârşi în somnul nopţii  mulţumitor. Pe curând!

17 răspunsuri la „Vf. Pietrosu

  1. Frumoase imagini ai surprins și mă bucur că ai trecut prin Maramureș! Sunt locuri pe care jinduiesc și eu să le văd, chiar dacă-s atât de aproape (ca distanță) de mine, iar tu m-ai ajutat într-un fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s