Barajul Vidraru

Barajul Vidraru

***

         Un colos al Romaniei! Da, a fost si in trecut si mai este si acum si cred ca si pe viitor va mai fi mult timp, avand in vedere, ca la vremea cand a fost inaugurat, era al cincilea in Europa si al noualea in lume. Este un baraj, construit in forma de arc, facut din beton in dubla curbura.

IMG_0536b

Are o inaltime de 166 m si o lungime de coronament de 307 m. Suprafata lacului format se intinde pe 870 de ha iar adancimea este de circa 155 m ,  volumul apei fiind de 465 milioane metri cubi.

IMG_0496b

Impresionant, dar adevarat, acest colos a fost ideia celui care a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, insa intreaga constructie apartine rivalului sau si urmas la conducerea Romaniei, Nicolae Ceausescu. Constructia acestui urias proiect a durat 5 ani si a costat nici mai mult nici mai putin de un miliard patru sute saptezeci  de milioane de lei, bani vechi, iar ca acesti bani sa fie amortizati a fost nevoie de 28 de ani. Tot acest impresioanant baraj se lasa pe umerii a doi munti si anume Fruntii si Ghitu si strange apele a mai multor afluienti ai Argesului cum ar fi Raul Capra, Buda, Raul Doamnei, Cernatul, Vasanul, Topologul, Valea lui Stan, Limpedea.

IMG_0504b

Din 1961 si pana in 1966 cand barajul a fost dat in folosinta nu s-au divulgat prea multe informatii, nici despre cum s-au desfasurat lucrarile si nici despre greutatea cu care acestea s-au facut. Din cate am citit despre toate aceste lucruri, stiu ca se spune foarte putin de victimele cu care am platit acest colos. E vorba de 80 de vieti omenesti, insa gurile localnicilor vorbesc de sute de morti. Oricum, a fost o lucrare dificila dar facuta foarte bine  cu tehnologii care erau dintre cele mai bune la acel moment. Acest lucru a fost demonstrat de cel mai groaznic incident care a avut loc in anul 1974.

In 1974 a fost una dintre cele mai inspaimantatoare intamplari, cand toata valea Argesului era sa fie maturata de puhoiul de apa venit de la baraj. Atunci s-a crezut ca barajul s-a rupt, insa nu era decat una din vanele de golire de fund ale barajului blocata. A fost un mare dezastru, apa a maturat totul in cale. Au fost nevoie de 4 ore ca toata acesta tornada de apa sa poata fi oprita si asta datorita unui mare inginer de la vremea aceea Mengher. Bineinteles ca nu s-a vorbit de victime omenesti la acea vreme, dar tot din spusele oamenilor reese ca e vorba de un numar de victime neexact. In timpul  acela la Capataneni erau cazati militari care lucrau la tunelul din Transfagarasan si in timpul cand apele au buhnit, acestia, luau masa la cantina si ca au fost luati in plin de ape, nu se stie exact cati din ei.

La cutremurul din 1977, acest urias de neclintit, nici nu s-a sinchisit sa dea semne  de nesiguranta, astfel isi dovedeste inca o data acea garantie de 100 de ani. Ceea ce pe mine ma fascineaza cu adevarat, este centrala subterana, care este adevaratul motor al acestui urias colos. Aceasta este la baza muntelui de langa Cetatea Poenari. As fi vrut sa intru, dar nu este posibil decat cu o autorizatie speciala. Am citit ca trebuie sa cobori pana la 100 si ceva de metri  adancime ca sa ajungi la marea galerie de inca 132 de metri lungime, asta numai ca sa poti vedea sala masinilor si transformatoarelor de inalta tensiune,  unde sunt cele 4 turbine. Nu-i asa ca v-am starnit curiozitatea? As da mult, sa pot vedea intr-o zi  aceasta inima de energie electrica din fundul pamantului!

E fascinant! Pentru ca lacul urias de la suprafata sa poata exista, a fost nevoie ca sa dispara doua terenuri forestiere, un cimitir de soldati nemti, cazuti in razboi si mocanita de pe valea Argesului care acum se afla sub apele barajului.

IMG_0535b

Se spune ca aceasta constructie se poate distruge doar cu bomba atomica. Are o rezistenta uimitoare, chiar si la un cutremur de 8 grade pe scara Richter si are avertizori seismici de ultima generatie, care i-au fost amplasati acum 7 ani.

Muntele Plesa, mai are sa ne arate un simbol turistic  si anume statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, simbol al electricitatii, pe care marele sculptor Popovici Constantin a tinut sa ne-o infatiseze chiar aici, unde electricitatea se produce la ea acasa, in inima muntelui cand cele 4 turbine mesteca mii de tone de apa transformand totul intr-un intreg circuit.

IMG_0474b

Tot ca atractie turistica, la cateva sute de metri si anume la Casa Argeseana se pot organiza curse de agrement cu vaporul.

IMG_0473b

Valea lui Stan, ar fi o alta fateta de atractie pentru turisti. Situata in stanga barajului Vidraru, are o zona virgina de o frumusete nemaipomenita. Un traseu complet in zona, ar lua circa 6 sau 7 ore. Cuprinde 7 cascade si o grota sapata in stanca de paraul lui Stan. Sunt amenajate scari din bare de metal pentru a usura urcusurile. Pentru cei care doresc sa viziteze acest loc, este bine de stiut ca trebuie echipament adecvat. Se mai poate vizita si castelul lui Vlad Tepes, despre care v-am mai vorbit, mai poarta numele si de Cetatea Poenari. Pentru a nu scapa ceva ochiului, din impresionanta priveliste, va sugerez ca  acest traseu sa fie facut la picior. Nimic nu te poate relaxa mai bine, decat acest tinut rupt din frumusetile Raiului. Suntem cei mai fericiti dintre oameni ca mai avem inca neatinse asa frumuseti ale naturii.

IMG_0490b

***

2 răspunsuri la „Barajul Vidraru

  1. Frumoase locuri….totusi cel mai mare defect al naturii este …omul:) ! …..chiar daca aceasta realizare e facuta de mana omului!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s