Manastirea Camarzani

O calatorie pentru suflet

 ***

            Pentru toti iubitorii de locuri pitoresti, doresc pentru inceput, sa va invit in Bucovina! Din multitudinea de biserici si manastiri din zona Bucovinei, as vrea sa va povestesc despre o manastire ce imi este draga mie, si anume manastirea Camarzani.

            Aceasta manastire este situata in satul Camarzani din comuna Vadu Moldovei, la o distanta de 7 km. de orasul Falticeni. Datorita intemperiilor vremii, indicatorul de pe marginea soselei cu simbolul acestei manastiri, este mai greu sesizabil,  necesitand o mai mare atentie in a-l observa, pentru a nu rata drumul care duce spre aceasta oaza de liniste pe care am descoperit-o si eu, anul trecut in luna noiembrie.

Odata ajunsa acolo, pe o strada impecabila, am fost surprinsa  de pitorescul locului, cautand sa intru in istoria acestui lacas de cult. Trecutul acestui mirific loc, este unul foarte anevoios, dupa cum istoria acestui lacas o spune.

IMG556

Piatra de temelie a fost pusa de boierul Mortun chiar pe proprietatea sa, in cea de a doua jumatate a secolului al-XIX-lea, unde a fost construita o biserica cu hramul Sfantului Gheorghe, in care la inceput se inchinau doar membrii familiei boieresti. Pentru cei care doresc sa stie, mormantul ctitorului si al altor membri ai familiei sale  se afla si astazi in incinta manastirii.

Dupa cel de al doilea razboi mondial, in 1947 mosia boiereasca a fost expropriata, iar terenurile impartite veteranilor de razboi, astfel biserica devenind filiala a bisericii din Ciumulesti-Gane. Tot in acea perioada, la rugamintea preotului, a fost infiintat un schit de calugari, apartinand administrativ de manastirile Rasca, Slatina si Neamt. In 1959, in urma unui decret, schitul si-a incetat existenta, devenind biserica de mir si apartinand aceleasi parohii din Ciumulesti-Gane. Succesiuni de acest fel continuand sa apara  de-alungul timpului, in cele din urma devenind manastire de maici.

IMG561

In anul 1992 a avut loc sfintirea paraclisului, inchinat Sfantului Mina, iar in 22 decembrie in acelasi an s-a sfintit intregul complex manastiresc. Tot atunci au fost aduse maicile la Camarzani, de la manastirea Teodoreni, impreuna cu maica stareta, Teodora Marinescu. La inceput au fost 12 maici, iar in prezent ajungand la un numar de 90. Acestea, pornind de la zero, din punct de vedere material, au reusit in scurt timp sa de-a aspect locului. In prezent, manastirea se afla intr-o continua transformare. Incepand cu 13 mai 1999, staretia a fost preluata de monahia Maria Deac. 1999-2000 au fost infiintate diverse ateliere de sculptura, pictura, croitorie si tricotaje.

Cel de al treilea ctitor al manastirii Camarzani, dupa Mortun care a ctitorit biserica Sfantul Gheorghe si protosinghelul Vichentie Bobeica, care a ctitorit paraclisul Sfantul Mina si actuala staretie, a fost episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Gherasim Putneanul, care din anul 2000 a indrumat in mod direct constructia bisericii noi in stilul traditional Moldovenesc. In 23 aprilie 2000, a fost sfintit locul de catre Gherasim Putneanul si in toamna aceluiasi an a fost turnata temelia bisericii, aceasta fiind acoperita cu tabla de cupru si inchinata Nasterii Maicii Domnului.

IMG_0015

Inafara de frumusetea cu care aceasta manastire ne incanta ochiul, o importanta aparte o are si muzeul, pe care manastirea Camarzani il gazduieste. Pentru cei interesati, acesta detine bunuri culturale de o deosebita valoare, acest lucru datorandu-se stradaniei de o viata a profesoarei Virginia Barleanu.

In curtea acestei manastirii, alaturi de mormantul ctitorului Mortun si al celorlalti membri ai familiei, se afla si mormantul lui Gherasim Putneanul, dupa cum acesta si-a dorit, pe cand era in viata, si retras fiind aici, pentru a-si petrece batranetea.

Dupa aceasta mica istorisire in care am fost ajutata de datele din istoria acestei manastiri, (sursa wikipedia) tin sa va spun, ca linistea pe care ne-o reda acest sfant lacas, face sa merite  efortul de-a o vizita. Este un loc curat, atat la propriu cat si la figurat. Incanta ochiul si purifica sufletul prin incarcatura duhovniceasca, pe care acest sfant loc o are. Un loc, unde te poti regasi intr-o rugaciune facuta fara ca cineva sa te deranjeze si unde auzi doar ciripitul pasarilor, ca un cantec linistitor de Rai.

IMG552

Un lucru util pentru orce turist si surprinzator in acelasi timp, este faptul ca, aceasta manastire detine la intrare o parcare amenajata, cu grup sanitar, ceea ce nu prea am intalnit de-alungul calatoriilor mele.

IMG543

***

6 răspunsuri la „Manastirea Camarzani

 1. Intr-adevar, un loc de unde nu ai vrea sa pleci si totusi daca o faci esti cu gandul la momentul cand te vei reintoarce aici. Imi place si aceasta latura a ta de a cutreiera locuri frumoase in aceasta frumoasa tara. Cat mai multe calatorii si drumuri bune!

 2. Multumesc frumos de apreciere! Cu siguranta vor mai fi calatorii, pentru ca abea am inceput de 2 ani sa tot vizitez una alta, sunt multe locuri pe unde as dori sa ajung, si pe care le voi relata asa cum am facut si cu manastirea Camarzani!

 3. Sunt frumuseţi care merită vizitate,aducîndu-ţi totodată liniştea,splendoarea naturii alături de tine cu tot frumosul ce îţi va lăsa o frumoasă amintire de neuitat.

 4. Deşi stilul este cel moldovenesc ştefanian, adică:
  -o turlă – pe naos
  -acoperiş fragmentar alcătuit din 4 sectoare
  totuşi, apar elemente străine care nu se armonizează întrutotul cu ideea de bază: cea a stilului moldovenesc propriu-zis. Biserica pare, puţin „orientală”. Mă refer la exterior.
  Din informaţiile pe care le am, la Cămârzani fiinţează un cor foarte bine instruit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s